Natasa Forum Elite
Topics: 9 Posts: 291
| | 06/28/05 - 03:13 AM  

|   #1 |
Anyone in Belgrade preparing for step1/2? Ima li nekoga iz Srbije/Beograda ko sprema step1/step2 Natasa
|
| AAzad Forum Guru
Topics: 57 Posts: 460
| | 07/11/05 - 05:06 PM  

|   #2 |
here i am evo ,me
___________________ AAzad
|
| Natasa Forum Elite
| | 07/12/05 - 02:32 AM  

|   #3 |
kako napredujes sa ucenjem?
|
| AAzad Forum Guru
| | 07/12/05 - 05:45 PM  

|   #4 |
On going process.
|
| AAzad Forum Guru
| | 07/15/05 - 09:17 AM  

|   #5 |
Natasa ,where are you and how about you , how is your studying going on? have you tried for any of exams?, this is a great place (this site ) &is a wonder source of information ,for usmle takers , and iam sure you can find most of the answers to your questions, GOOD LUCK.
|
| Natasa Forum Elite
| | 07/20/05 - 02:52 AM  

|   #6 |
I am getting ready to take all the steps together in february-march 2006,I am currently finishing up my PhD so I can not take on the residency until I defend my PhD thesis. Have been studiing quite a lot(slow-paced,though-I have things to do in the lab),but am getting ready to wrap it all up starting with september and get over with it. What are u doing in the US(are you in the US?) and how's it going? Yes,this is an incredible forum and a big help. When did u graduate from belgrade Medical School? Good luck to you,too!
|
| mildus Forum Guru
Topics: 19 Posts: 614
| | 08/22/05 - 06:27 AM  

|   #7 |
Gde ste zemljaci! Ja ne planiram, bar za sada, nikakve testove, ali posecujem forum jer mi se jako svidja jer je mesto gde se moze mnogo toga nauciti, s obzirom da sam jos student. Svako dobro!
|
| Natasa Forum Elite
| | 08/23/05 - 02:28 AM  

|   #8 |
Cao, Moj savet ti je da krenes sa polaganjem dok si JOS student!(i bas zbog toga)...Puno je lakse a mozes i za nase ispite da ucis iz US knjiga(samo ces dobiti bolju ocenu).Gde studiras? Srecno!
|
| mildus Forum Guru
| | 08/23/05 - 11:43 PM  

|   #9 |
U Bg
|
| AAzad Forum Guru
| | 08/24/05 - 01:40 PM  

|   #10 |
Natasa i ANSWERED TO YOUR LOST POST TO YOUR PERSONAL ADDRES PROBABLY YOU HAVE NOT RECIED IT .i HAVE NOT RECIEVED ANY ANSWER FROM YOU . mildus. I DONOT AGREE MUCH WITH NATASA ABOUT only STUDYING FROM USMLE BOOKS,THE TIME I WAS STUDENT IN BOEGRAU OUR PROFi. WOULD LIKE TO HERE THEIR EXACT WORDS FROM THEIR OWN LECTURES OTHER WISE YOU GET BAD SCORE , BUT DEFINITVNO STUDY AND FOR YOUR USMLE EXAM FROM KAPLAN SERIES AND HIGH YIELD SERIES (which are usmle oriented) AT THE SAME TIME YOU ARE PREPARING FOR YOUR ISPIT.try to pass your step one first , that is very difficult to study after you graduate and if you want to go back to your basic science you will feel it bez veze.which year youy studying now? are you near the end of school I might have more suggetion for you from my own experiences. stay in contact . ang good luck to you both.
|
| AAzad Forum Guru
| | 08/28/05 - 08:54 AM  

|   #11 |
mildus? natasa? where are you guys?
|
| Natasa Forum Elite
| | 08/29/05 - 03:53 AM  

|   #12 |
Azad nisam nista dobila od tebe... Nasi profesori(mahom kreteni iz pogranicnih sela koji takooo voleeee da cuju svoj NAGLASAK i reci tacno onako kako su ih napisali-kao pesmicu!) su se-prema informacijama -promenili u jednoj meri a ta je da dozvoljavaju variety... Pa ko je pametan da polaze step 1 dok je jos na fakultetu-taj je Mnogo pametan istvarno olaksava sebi max. Gde si ti sada Azad i sta radis?(u medicini ili van nje?)
|
| mildus Forum Guru
| | 08/30/05 - 12:59 AM  

|   #13 |
Hvala na savetima Slazem se sa Azadom za profesore. Svi se oni navodno zalazu za kriticko misljenje i rezonovanje, ali ipak najvise vole da cuju njihovo rezonovanje kako su to oni rekli ili napisali u svojim knjigama. naravno, uvek ima raznih ljudi i medju profesorima. Inace sada upisujem trecu godinu, jos mi je ostala biohemija i soc medicina da ocistim godinu, a imam jos 2 do 3 ispitna roka za to. So, I have to learn much to come near the end of school. Svako dobro svima vama i puno uspeha na vasim ispitima
|
| AAzad Forum Guru
| | 09/01/05 - 02:07 PM  

|   #14 |
Natasa; cao , it seems that there was a problem when i sent you PM, ali nema veze , we can reed the posts here.yes i am in United States and I am envolved in medical field working and studying,as I saw your post you are in PHd program ha?that is great and that helps you to get a residensy specialy in university programs . you must be prety good in basic sciences Ha?any way i wish you very good luck for the rest of your jurney to licensing in USA. MILDUS; blago tebi sto si jos na Faksu.: I think your knowlege from physiology , anatomy ,Patholgy ,microbiology,pharmacology, wil be so good that you will not have any problem to get a good score in usmle , by the end of 4th year,but the problem will be bio chemistry, molecular biology, genetics , that is very much detailed in the books for usmle, and ofcours Behavioral science ,but you will not have any problem if you start them earlier . if you want to do your usmle exams it is a good idea to do as much as tests as you can , but i donot think that you can go for your step 1 befor fifth year , since you finish pharmacology at the end of 4th year , so you have plenty of time , but believe me ,if you study usmle oriented you will pass the exam easly. Hope to hear from both of you more GOOD LUCK.
|
| mildus Forum Guru
| | 09/03/05 - 10:43 AM  

|   #15 |
Thanks AAzad for you advice
|
| basabo Forum Newbie
Topics: 0 Posts: 2
| | 09/05/05 - 05:47 AM  

|   #16 |
Cao svima koji se pripremaju za ECFMG certifikat. Posto sam pre tri godine nostrificirao diplomu I dobio ECFMG certifikat i to u roku od godinu i po dana mislim da bi neki saveti bili od koristi. Spadam verovatno u katergoriju starijih koji su dobili ECFMG certifikat jer sam ga dobio sa 45 godina. Samim tim zelim da potaknem mladje da ne klonu duhom i da se ne uplase ispita. Pre svega treba da se naoruzaju strpljenjem i optimizmom. Veoma je vazna podrska kako moralna tako i materijalna jer kao sto znate ispiti nisu ni najmanje jeftini. Svima bi savetovao da pocnu sa USMLE Step 2 jer je to laksi i brzi nacin da dodjete do zeljenog cilja. To nije samo moje iskustvo nego iskustvo i mog brata i njegovog kuma. Pre svega klinicki predmeti su vam blizi secanju i on je prakticki najtezi ispit. Iznenadit ce te se ako vam kazem da nakon polozenog Step 2 ispita necete trebati vise od 4 meseca da pripremite Step 1. Zasto? Zato sto je vecina pitanja u Step 1 koncipirana tako da ce te odgovor dati i na temelju klinicke slike ili znanja iz klinickih predmeta. DAKLE OBAVEZNO POCNITE SA STEP 2, PA TEK ONDA SA STEP1. Sto se tice CSA ja bih toplo preporucio da odete na pripreme za taj ispit i to u organizaciji KAPLANA. Postojao je kurs u Ratherfordu u New Jersey koji je veoma blizu New York-a . Bio je poprilicno skup, ali je prolaznost kandidata nakon tih priprema bila veoma visoka (preko 70%). Na tom kursu koji traje pet dana upoznat cete se sa aparaturom i nacinom vodjenja intervjua te pisanja istorije bolesti. Zaista posle tih priprema nema nista nepoznato sa cime se u toku tih priprema niste susreli. Ponavljam da je prolaznost nakon tih priprema izuzetno visoka. Upoznao sam dosta kolega koji su pali CSA, a nakon priprema su prosli bez vecih problema. Jos jednom pozdrav svima koji se pripremaju za ovu veliku avanturu.
|
| Natasa Forum Elite
| | 09/06/05 - 02:17 AM  

|   #17 |
jer drugacije i ne znam kako bih ga polozila. Azad,ako My worst nightmare je da polozim sve i ne dobijem to sto hocu(a hocu neurologiju i nista drugo). Drago mi je da jebivse Juge zazivela i nadam se da ce i ubuduce,zato javite se,pisite,pomazimo jedni drugima. Svima sve najbolje, Natasa
Edited by Natasa on 09/26/05 - 08:43 AM
|
| basabo Forum Newbie
Topics: 0 Posts: 2
| | 09/06/05 - 01:50 PM  

1 of 1 forum leaders found this post helpful  
|   #18 |
Draga Natasa, <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Cenim tvoj trud i potpuno razumijem tvoje frustracije s obzirom na situaciju u zemlji. U potpunosti si u pravu u oceni dragih kolega koji su zauzeli vodeca mesta na fakultetima i na klinikama. Meni se nazalost dogodilo nesto sto se retko kome dogadja. Nakon dobijalnja ECFMG certifikata i ucestvovanja u mecu u kojem sam dobio poziv na intervju na nekoliko pozicija i unatoc potvrdi iz ministarstva zdravlja Srbije da ce mi osigurati radno mjesto iz psihijatrije nakon zavrsene specijalizacije u SAD generalni konzul u americkoj ambasadi mi je odbila da da vizu za putovanje u SAD. Obrazlozenje je bilo da nisam pruzio dovoljno dokaza da cu se nakon zavrsene speicijalizacije sa porodicom vratiti u Srbiju. Kao sto znas svi koji nemaju neki drugi vizni sistem idu po tkz. J-1 vizi koja ih obavezuje da nakon specijalizacije napuste SAD na dve godine. Tek nakon tog perioda mogu se vratiti u SAD, ako nadju posao. Normalno postoje job hunters koji za odgovarajucu naknadu pronalaze posao najcesce u nerazvijenim regijama SAD i regulisu vizni status klijenata. Dakle, kao sto vidis moze se na kraju i nakon polozenih ispita i dobivenog ECFMG certifikata ostati na cedilu. Cak sto vise ni poziv na intervju ne mora biti garancija da ces dobiti vizu. Zato je potrebno da se naoruzas strpljenjem i ono sto je isto tako vazno spremnoscu na najgore. Ja sam se nakon odbijanja (i to u tri navrata ) vratio na staro radno mesto u KBC Zemun. Zivot tece dalje i nema mesta pesimizmu. Nadam se da cu ja biti poslednji primer ovakvih dogadjanja. Savetovao bih kandidatima da u pripremama upotrebljavaju i CD-ove kao izvrsne simulacije ispita. Ja posedujem jedan takav od Kaplana koji je izvanredna simulacija STEP 2. Kad dodjes u Beograd mogu ti ga kopirati i dati. Postoje i drugi CD od drugih izdavaca, ali mislim da je ovaj Kaplanov najbolji. Pozdrav svima Tode Dragicevic, anesteziolog KBC Zemun
|
| Natasa Forum Elite
| | 09/07/05 - 02:32 AM  

|   #19 |
Ja hvala Bogu nemam tih problema,jer imam US drzavljanstvo( njihov Pasos),jer mi je baba otisla tamo mnogo davno pa sam i zivela u Americi jedan period zivota,a bila sam tamo i na magistarskim studijama.Vratila sam se jer moj suprug jos ceka zelenu kartu(od 2002) i trebalo bi da je dobije negde do kraja ove godine.Znaci,ne bih ja ni radila PhD ovde da nisam morala(jedina pametna varijanta u datom trenutku). Eto,bas mi je drago da mozemo da razmenimo iskustva i pomognemo jedno drugom. Sve najbolje, Natasa
Edited by Natasa on 09/26/05 - 08:44 AM
|
| AAzad Forum Guru
| | 10/08/05 - 04:02 PM  

|   #20 |
MIlDUS Do you have any idea How can i get a pass word to the our medical school , I would like to log on to the forums and alumni sites but i donot have pass word, Do you Know if I need to contact some body ? and how ? Thanks, and Good luck.
|
| mildus Forum Guru
| | 10/28/05 - 02:39 AM  

|   #21 |
Hello AAzad! pogledao sam na www.med.bg.ac.yu na opciji ALUMNI I PRIJATELJI ali ne vidim da pise ista konkretno. Pravo da ti kazem, ne znam ni sta su to Alumni, ni da li to stvarno postoji i funkcionise na Med.fakultetu u Beogradu. E-mail adrese fakulteta su: mf.bg@med.bg.ac.yu i dekanat@med.bg.ac.yu . Jedino da pokusas preko njih, mozda ce te bar uputiti na pravu adresu. Izvini sto nisam ranije video tvoju poruku, ali ni ovako ti nisam pomogao. Svako dobro!
|
| AAzad Forum Guru
| | 11/02/05 - 10:58 AM  

|   #22 |
Mildus, Thanks alot for your answer , I am goinig to send a letter to student predekana, may be he can give me an answer, other wise stvarno nesto fali,and it is not korisno at all. kako ide studying?it is easy when you start early, once again thanks and Good luck.
Edited by AAzad on 11/03/05 - 01:39 AM
|
| G.G. Forum Newbie
Topics: 1 Posts: 6
| | 12/18/05 - 05:33 PM  

|   #23 |
Pozdrav Svima in Serbia I used to be a student in the university of Nis. Now I am in UK and I am thinking about taking the USMLE and relocate in the US. My name is Giorgo and as everybody can figure out Yes I am Greek. Just a quick Hello to everyone in Serbia in this forum. Puno pozdrava Tode Dragicevic I am really sorry for what happend to you........but many congrats and wishes for never ever have to deal with that kind of problems again. Druze moji sometimes life is so unfair. Cucimo se liudi Chao Giorgo
|
| Naca Forum Newbie
Topics: 1 Posts: 26
| | 12/30/05 - 12:34 PM  

|   #24 |
Pozdrav svima! kako lepo iznenadjenja naici na Yu deo formuna. ja sam malo starija , 2002g sam zavrsila specijalizaciju u Srbiji,i.....ne znam odakle sada da pocnem? Koje kurseve preporucujete? Koje knjige preporucujete? Citam da je lakse krenuti od USMLE 2. Pretpostavljam da mora najpre da se polozi USMLE 1. dali mogu da se rade PhD studije bez nostrifikacije diplome? Da li to posle podrazumeva radsamo u istrazivackim centrima ili ne?
|
| Natasa Forum Elite
| | 12/31/05 - 04:54 AM  

|   #25 |
Zdravo naco, Javi mi se slobodno na email:natasa56 hotmail.com pa cu sve detaljno da ti objasnim. Pozdrav, Natasa
|
|
| |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |